Infecțiile cu transmitere sexuală

Această secțiune este bazată pe informațiile prezentate de Institutul Medical pentru Sănătate Sexuală (Medical Institute For Sexual Health) în manualul  intitulat „Boli cu transmitere sexuală” din 2022 (Sexually Transmitted Diseases). 

Ce sunt infecțiile cu transmitere sexuală?

Bolile/Infecțiile cu transmitere sexuală sunt infecții, boli sau infestări transmise prin contact sexual. Acestea pot avea consecințe grave pe termen scurt și lung asupra sănătății și, în unele cazuri, pot pune viața în pericol.

DESPRE BOLILE CU TRANSMITERE SEXUALĂ (BTS) 

O infecție apare în momentul în care o bacterie/un virus/parazit pătrunde și crește în corpul uman. Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt infecții transmise de la o persoană la alta prin contact sexual, fie vaginal, anal sau oral. Unele dintre ele se pot transmite și prin contact mână-organ genital.

  • BTS pot fi prezente în corpul uman fără să sa aibă simptome.
  • BTS se pot răspândi și când persoana infectată nu are simptome.
  • Unele BTS sunt tratabile, iar altele nu.
  • Unele BTS sunt transmisibile și prin contactul pielii, fără să existe penetrare.

Pe lângă consecințele fizice, BTS pot să aibă un impact negativ asupra relațiilor cu alții, dar și asupra stimei față de sine. 

Un studiu realizat pe femei care suferă de BTS sugerează că acestea au resimțit frustrare, furie, anxietate, izolare și rușine.

DESPRE TRANSMISIA BOLILOR CU TRANSMITERE SEXUALĂ  

Unele BTS se transmit prin fluidele corpului (sânge, spermă, secreții vaginale sau anale) în timpul activității sexuale (sex vaginal, anal, oral).