
VIRUSUL PAPILOMA UMAN (HPV)
HPV-ul este cea mai des întâlnită boală cu transmitere sexuală. Sunt mai mult de 100 de tipuri de HPV, din care sunt 40 care afectează zona genitală. HPV-ul se împarte în două categorii: cu risc scăzut (care cauzează negi) ori cu risc ridicat (care cauzează cancer).
Mod de transmitere
Infectarea cu HPV se întâmplă prin pătrunderea virusului în corp prin membrane de mucus, răni, julituri ori mici incizii ale pielii.
HPV-ul se transmite prin:
- sex vaginal, anal și oral;
- contact oral-genital;
- genital-mâni;
- contact piele pe piele;
- jucării sexuale sau alte obiecte folosite în acest scop.
Mamele pot transmite boala copiilor dacă aceștia se nasc natural, iar în cazuri rare bebele poate să facă o formă noncanceroasă de HPV care rezultă creșterea laringelor.
Simptome
HPV-ul poate să nu producă simptome la femei, dar nici la bărbați ori dacă simptomele sunt prezente acestea sunt greu de identificat ca cele specifice HPV-ului. Infecția se poate transmite unei alte persoane și când acesta nu are simptome sau dacă acestea nu sunt vizibile.
Simptomele depind de tipul de HPV pe care îl are persoana.
Rădăcinile cu risc scăzut pot provoca:
- negi în zona genitală, în jurul gurii sau în zona în care s-a întâmplat contactul cu pielea infectată.
Negii genitali apar ca mici bube ori grupuri de bube în zona genitală și anală. Acești negi pot fi mici sau mai mari, care ies la suprafață sau plăți ori în formă de conopidă.
Rădăcinile cu risc ridicat:
- au simptomele specifice cancerului dezvoltat pe urma HPV-ului.
Rădăcinile cu risc ridicat provoacă aproximativ 5% din cancer de la nivel global, iar acesta nu se manifestă prin apariția negilor.
Testare
HPV se diagnostică prin analiza creșterii, adunarea fluidelor ori prin testarea sângelui sau prin realizarea testului papanicolau în timpul testării pentru cancer cervical. Medicii ar trebui să știe să identifice negii specifici HPV prin simpla examniare vizuală a lor.
Identificarea tulpinilor HPV cu risc ridicat
Tulpina 16 și 18 sunt cele mai cancerigene. Infecțiile HPV pot fi detectate prin testarea celulelor din ADN. Un test papanicolau poate identifica schimbările din celule provocate de HPV.
Tratament
Nu există niciun tratament pentru infecția HPV, se încearcă îndepărtarea semnelor vizibile ale bolii.
Spre exemplu negii genitali pot fi tratați prin dizolvarea lor chimică, prin înghețarea ori arderea lor și cu laser sau prin medicamentație, dar și prin operație.
Vaccinare
Gardasil 9 este un vaccin produs de SUA care este accesibil și la noi în țară pentru bărbați și femei pentru prevenirea tulpinilor cu risc ridicat al HPV-ului care cauzează cancer. Gardasil 9 protejează împotriva tulpinelor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58. Acest vaccin este făcut ca să prevină cele mai multe forme de cancer și pre-cancer, dar și negi genitali cauzate de HPV.
Mai multe despre vaccinarea împotriva HPV-ului:
- Vaccinul se recomandă atât fetelor, cât și băieților cu vârsta între 9-11. Ia mai multe luni până ce se dezvoltă complet imunitatea la această infecție.
- Pentru copii sub vârsta de 15 au nevoie de 2 doze, iar cei mai mari de 3.
- Dacă o persoană este infectată cu o tulpină a HPV-ului încă are posibilitatea să se vaccineze pentru a prevenii contaminarea cu alte tulpine ale virsului. Înainte de vaccinare este necesară o discuție cu medicul de familie.
- În general se vaccinează preadolescenți și adolescenți. Dar, se indică, în unele situații, și vaccinarea adulților. Se recomandă o discuție cu medicul de familie înainte de vaccinare.
Efecte de lungă durată
Cancerul provocat de HPV
HPV-ul cu risc ridicat poate cauza schimbări la nivel celular care pot să se transforme în cancer. Cancerul datorat HPV cu risc ridicat e 5% din cancerul total diagnosticat pe pământ.
Canceruri cauzate de HPV:
- aproape toate cancerurile cervicale;
- 90% din cancerul anal;
- 70% din zona faringelui;
- 75% ale cancerului vaginal;
- 70% din cancerul vulvar.
Prevenirea HPV-ului
Îngrijește-te pe tine:
- învață despre HPV și celelalte boli cu transmitere sexuală, incluzând și HIV-ul și riscurile de transmitere a acestora.
- educă-te despre relațiile intime sănătoase care promovează sănătatea sexuală, cum ar fi evitarea BTS-urilor prin relații monogame de lungă durată cu un partener care nu este infectat;
- fii propriul tău avocat. Rutina ta anuală de teste medicale poate că nu includă testarea pentru bolile cu transmitere sexuală. Fi tu care inițiază conversația cu medicul tău de familie ș i asigură-te că îi spui totul despre activitatea ta sexuală.
„Abstinența de la contact sexual vaginal, anal și oral este singura metodă 100% eficientă pentru prevenirea HIV-ului și celorlalte boli cu transmitere sexuală.”
Reducerea riscurilor
- Testul papanicolau sunt analize medicale pentru a observa lesiuni cervicale necanceroase la femei.
- Există puține studii despre evaluarea eficienței prezervativelor în prevenirea HPV-ului. Dar prin folosirea prezervativului se pot dcădea riscurile de transmitere a virusului. Însă prezervativul nu va prevenii în totalitate răspândirea HPV-ului din cauza intrării în contact cu leziunile care nu sunt acoperite de prezervativ.
- Urmărește recomandările oferite de medicul specialist în legătură cu testare, tratament și consiliere sexuală legată de riscuri.

Termeni și condiții