despre noi: adolescenții

Despre Program

Conform unui studiu realizat de UNICEF în 2020, România se află pe locul doi în Europa când vine vorba de sarcini la mame adolescente.Un aspect pe care l-am identificat de-a lungul activității noastre, este faptul că această problemă socială nu poate fi separată de altele precum: abandonul școlar, consumul de substanțe, relațiile romantice toxice, lipsa unei motivații pentru stabilirea și atingerea unui țel, etc. Prin urmare, am ajuns la concluzia că, într-un șir de domino al problemelor specifice adolescenței, sarcina, ar putea fi considerată una dintre ultimele piese, cu o gravitate mai mare.

Este prevenirea implicării adolescenților în comportamente cu risc ridicat (cum ar fi: consumul de substanțe, angajarea în relații intime precoce, contractarea bolilor cu transmitere sexuală, formarea relațiilor romantice toxice, etc.) care pot avea un impact major asupra traiectoriei de viață a tinerilor.

  1. Definirea și explicarea comportamentelor riscante;
  2. Sedimentarea informațiilor noi prin activități interactive;
  3. Motivarea adolescenților spre alegeri cu impact pozitiv asupra propriei dezvoltări.

Credem că urmările deciziilor luate în perioada adolescenței sunt resimțite pe tot parcursul vieții unui om. În același timp, o decizie nesănătoasă legată de una din ariile vieții adolescentului, are urmări negative în toată dezvoltarea lui. De aceea, am decis să creăm un program educativ printr-o abordare atotcuprinzătoare a problemelor specifice vârstei lor, abordând atât teme ce țin de familie, anturaj, comportament sexual, precum și făcând referire la dependențele pe care tinerii le pot dezvolta.

În al 2-lea rând, considerăm că, pe lângă informarea corectă, adolescenții au nevoie și de modele care să îi inspire să facă alegeri sănătoase și responsabile cu privire la propria viață, a căror experiență să certifice informația livrată. De aceea persoanele care ajung să vorbească despre aceste subiecte sunt atent instruite și sporesc calitatea programului prin propria personalitate.

Programul se derulează în cadrul orelor de: dirigenție, religie, biologie sau alte variante după cum stabilește personalul unității de învățământ cu care se încheie parteneriatul și în funcție de orarul stabilit pentru fiecare clasă de elevi. Programul este structurat în 9 teme majore, fiecare având o oră teoretică și una interactivă. Din cadrul programei, unitățile de învățământ pot alege una sau mai multe teme de interes.

Pentru ca programul educativ să se desfășoară într-o unitate de învățământ, aceasta trebuie să ia legătura cu asociația prin e-mail sau telefonic, informațiile de contact le puteți accesa dând plic aici.

În cursul vacanței de vară activitățile din cadrul programului educativ „Despre noi: adolescenții” se mută de la sala de clasă la sediul asociației din Cluj-Napoca, strada Universității, nr.1, ap. 30. Participarea la aceste activități constă în:

  1. Înscrierea părintelui sau a tutorelui legal al copilului dând click aici.
  2. Achitând taxa de 25 de lei în contul asociației: RO84BTRLRONCRT0409672601 . Această taxă garantează prezența copilului la întâlniri și se vor achiziționa materiale didactice pentru activități din aceasta. 

Activitățile din perioada verii vor începe odată ce se vor aduna un număr minim de 15 tineri.  

DURATA UNEI ACTIVITĂȚI: 100 de minute, din care 50 de minute partea teoretică, urmată de o pauză între cele două ore, după care 50 de minute partea interactivă.