HEPATITA B
Hepatita B este o infecție cauzată de virusul hepatitis B. Infecția poate fi acută sau cronică.
Ce este hepatita?
Hepatita este caracterizată de deteriorarea, inflamarea ori afectarea funcționării ficatului. Consumul excesiv de alcool, unele toxine, droguri ori medicamente sau tratamente medicale pot cauza hepatită. Dar, în cele mai multe cazuri hepatita e provocată de un virus.
Mod de transmitere
- împărțirea acelor în cazul consumului de droguri;
- sterilizarea inadecvată a acelor de tatuaj și de piercing;
- accidentări cu ace în spital în cazul celor ce lucrează acolo;
- la naștere dacă mama are virusul hepatic B;
- contact sexual cu o persoană care are virusul.
Simptome
De la 50% până la 70% din cazuri nu prezintă niciun fel de simptom. Când apar simptome sunt confundate cu cele de la alte boli. Din acest motiv multe infectări nu sunt identificate corectă până ce nu devin cronice și nu cauzează deterioararea ficatului.
Simptomele hepatitei B sunt specifice gripei:
- oboseală;
- pierderea apetitului;
- grețuri;
- vărsături;
- dureri abdominale;
- icter în unele cazuri.
Hepatită severă care afectează ficatul prezintă următoarele simptome:
- ușurința de a sângera și de a apărea vânătăi;
- oboseală;
- apitit scăzut la mâncare și pierdei în greutate;
- nuanță gâlbenuie de piele și ochi (icter) și culoare închisă la urină;
- adunarea fluidelor în abdomen și umplarea picioarelor;
- confuzie, amețeală și vorbire neclară;
- vene ca pânza de păianjen și mânărimi.
Complicații asociate cu Hepatita B
Cei mai mulți adulți în prima fază a hepatitei o pot vindeca foarte eficient. Cu cât e mai tânără persoana când se infectează cu virusul hepatic cu atât crește și probabilitatea de a dezvolta o infecție cronică. 90% din nou-născuți care se infectează cu hepatita B vor avea o afecțiune cronică, comparat cu 6-10% din cei cu vârsta de peste 5 ani.
Cei mai mulți oameni cu hepatită B acută se vor vindeca din infecție fără să le afecteze ficatul, aceasta este rareori fatală. Între 15 și 40% din oamenii cu hepatită B cronică vor avea complicații serioase ca: deteriorarea ficatului, ciroză și cancer la ficat.
Vaccinul împotriva Hepatitei B
Vaccinul împotriva hepatitei b se dă în 2-4 doze. Bebelușii își primesc toate dozelede vaccin până la vârsta de 6 luni. Copii și adolescenții mai tineri de 19 ani ar trebui să se vaccineze, dacă n-au fost până atunci.
Tratament
Nu există nu un tratament care să vindece hepatita B. Când boala este acută se oferă tratamente pentru gestionarea simptomelor. Dacă infecția devine cronică unele medicamente antivirale reduc din severitatea și transmisibilitatea infecției, dar nu o vindecă complet.
Prevenirea hepatitei B
Îngrijește-te pe tine:
- află mai multe despre hepatita B și celelalte boli cu transmitere sexuală, incluzând și HIV-ul și învață despre riscurile de transmitere al acestora;
- Învață despre relații romantice sănătoase care promovează sănătatea sexuală, cum ar fi evitarea contractării bolilor cu transmitere sexuală prin faptul că sunteți într-o relație monogamă de lungă durată cu un partener neinfectat;
- fi avocatul sănătății tale. Poate testele tale anuale nu includ testarea pentru boli cu transmitere sexuală, fi tu cel care inițiază conversația despre acestea cu medicul tău de familie despre realațiile tale intime;
- întreabă-ți medicul despre vaccinul împotriva hepatitei B.
„Abstinența de la contact sexual vaginal, anal și oral este singura metodă 100% eficientă pentru prevenirea HIV-ului și celorlalte boli cu transmitere sexuală.”
Evitarea riscului de la contracta hepatită:
- evitarea folosirii drogurile ilicite injectabile și cele consumate prin inspirarea lor pe nas;
- evitarea tatuajelor ilegale ori neregulate din spațiile nelicențiate pentru astfel de servicii;
- persoanlul din serviciile medicale ar trebui să urmărească măsurile de precauție pentru a evita accidentarea cu ace folosite.
Reducerea riscului de a contracta boala:
- folosirea corectă și consecventă a prezervativului;
- vaccinarea pentru hepatită B;
- urmărește recomandările medicului specialist în legătură cu testarea, tratarea și consilierea pentru riscuri legate de activtatea sexuală.
Dacă ai fost expusă la hepatita B:
- infectarea cu hepatită B poate fi prevenită prin vaccinare și prin tratamentul cu imunoglobuline hepatice B, imediat după intrarea în contact cu virusul – urmărește recomandările medicului de spacialitate.