HERPES GENITAL
Herpesul genital e o boală cu transmitere sexuală cauzată de virusul herpes simplex, acesta are două tipuri: HSV-1 și HSV-2 care e responsabil de apariția herpesului genital.
Herpes oral – este cauzat de HSV-1 și are ca simptome răni și vezicule în gură și în jurul ei.
Modul de transmitere al herpesului genital
- se transmite prin contact sexual vaginal, oral, anal, dar și prin contact piele pe piele;
- femeile însărcinate pot să transmită infecția în timpul nașterii la nou-născut.
Simptome
În cele mai multe cazuri oameni infectați nu au niciun simptom ori au doar simptome slabe ale infecției. Cei mai mulți oameni vor avea câteva simptome, dar nu vor știi că acestea sunt semne ale infecției cu HSV.
Simptomele HSV:
- dureri în timpul urinării;
- vezici dureroase în zona genitală, rectală sau în cavitatea bucală;
Virusul rămâne în corp și va avea cicluri de reactivare. Prima apariție a este mult mai dureroasă și mult mai răspândită, decât cele ce vor urma.
Testare
Diagnoza infectării se face prin luarea mostrelor din fluidele vezicilor, sau când virusul nu e activ prin testarea sângelui.
Tratament
În prezent nu există un tratament care să vindece herpesul genital. De la momentul infectării cu herpes persoana va trăi cu această infecții tot restul vieții.Virusul poate avea cicluri de reactivare după anii de la infectarea cu HSV.
Medicamentele antivirale pot ajuta prin scurtarea perioadei de apariție a vezicilor. Aceste medicamente pot fi folosite ca parte a terapiei supresive, ceea ce înseamnă prevenirea reactivării virusului și reducerea șanselor de răspândire a infecției.
Complicații
Herpesul genital este o infecție ce durează toată viața, așadar ciclurile de reactivare a bolii se pot repeta pe tot parcursul vieții.
De obicei, în timp infecția poate prezenta mai puține simptome. Însă, acesta este transmisibilă indiferent de perioada de timp petrecută în organism.
În cazul femeilor există încă o complicație legată de herpes, mai precis cea care apare în timpul sarcinii și poate avea efecte devastatoare pe nou-născut. Rareori o mamă infectată poate să transmită herpesul genital nou-născutului în timpul nașterii. Dacă femeia are virusul activ prezent prin vezici și ulcere datorate herpesului la momentul nașterii se va recurge la naștere prin cezariană pentru a fi evitată atingerea de zonei afectate de către făt în procesul nașterii.
Herpes neonatal
Herpesul neonatal se transmite de la mamă la copil și acesta poate fi cauzat fie de HSV-1 sau HSV-2. Dacă mama e infectată, atunci șansele de infectare a nou-născutului sunt între 30-50%. Dacă mama trece printr-un ciclu de reactivare a virusului șansele de infectare a nou-născutului sunt mai mare de 8%.
Cazuri severe:
- pot afecta capacitatea mentală a copilului;
- sau chiar și moartea nou-născutului.
Herpes genital și HIV
Oamenii infectați cu herpes genital au un risc mai mare de a lua HIV, decât persoanele care nu sunt infectate. Faptul că o persoană are herpes genital crește probabilitatea contractării HIV de până la patru ori.
Prevenirea herpesului genital
Îngrijește-te pe tine:
- învață mai multe despre herpesul genital și despre celelalte boli cu transmitere sexuală, incluzând HIV și înțelegerea riscului de transmitere a acestora.
- învață despre relațiile intime sănătoase care promovează sănătatea sexuală, cum ar fi evitarea BTS-urilor prin relații monogame de lungă durată cu un partener care nu este infectat;
- fii propriul tău avocat. Rutina ta anuală de teste medicale poate că nu includă testarea pentru bolile cu transmitere sexuală. Fi tu care inițiază conversația cu medicul tău de familie ș i asigură-te că îi spui totul despre activitatea ta sexuală.
În prezent nu există vaccin pentru infecția cu herpes genital.
„Abstinența de la contact sexual vaginal, anal și oral este singura metodă 100% eficientă pentru prevenirea HIV-ului și celorlalte boli cu transmitere sexuală.”
Reducerea riscului de infectare
- prin folosirea corectă și consecventă a prezervativului scade șansele de infectare cu herpes cu aproximativ 30%. Pentru că herpesul se răspândește și prin contact piele pe piele, prezervativul nu este așa de eficient în prevenirea transmiterii herpesului.
- femeile însărcinate care au un avut deja herpes genital ori care au un partener cu herpes genital ar trebui să se testeze înainte de a da naștere pentru a preveni transmiterea infecției la nou născut în timpul nașterii.
- urmărește recomandările oferite de medicul specialist în legătură cu testare, tratament și consiliere sexuală legată de riscuri.