HIV/SIDA
HIV= virusul imunodeficienței umane. HIV-ul distruge celulele (CD4 ori celulele T) care luptă împotriva infecțiilor și bolilor.
Dacă o persoană nu primește tratament pentru HIV, acesta slăbește sistemul imunitar și cauzează boala AIDS (sindromul deficienței imunitare obținute). Fără tratament cele mai multe persoane vor muri din cauza AIDS-ului după 3 ani de la infectare, din acest motiv este importantă diagnoza cât mai rapidă a bolii.
Prevalență HIV
Pe tot globil în 2018-19:
- au fost 38 de milioane de oameni cu HIV.
- 1.7 milioane s-au infectat în 2029.
- 690 de mii persoane au murit din cauza bolilor legat de AIDS.
- un număr estimat de 32.7 milioane de persoane au murit din cazua AIDS-ului de la începutul epidemiei.
- 48% din infecțiile noi din 2019 s-au raportat în cazul femeilor și fetelor.
Transmitere
Virusul HIV se poate transmite prin:
- relații sexuale vaginale, anale și orale;
- chiar dacă HIV-ul nu se pransmite prin salivă, dacă ambii parteneri au răni, gingii care sângerează o persoană seropozitivă poate transmite virusul mai departe prin sărut;
- în timpul nașterii dacă mama e seropozitivă poate transmite cu ușurință virusul în timpul sarcinii, dar și prin alăptare;
- folosirea acelor utilizate de alții sau prin expunere ocupațională (cei care lucrează în sistemul medical) și prin transfuzii de sânge contaminate.
Riscurile transmiterii HIV-ului
Riscurile contractării bolii diferă de modul în care a fost expus la aceasta. De exemplu, dacă o persoană seropozitivă sărută o altă persoană o singură dată este puțin probabil ca aceasta să se infectezee, așadar sărutatul e considerat o activitate cu risc scăzut. Însă, dacă o persoană infectată are relații sexuale anale frecvente fără folosirea prezervativului partenerul acestuia are un risc ridicat de contractare a virusului.
Riscurile relațiilor sexuale anale heterosexuale:
- relațiile sexuale anale sunt 17 ori mai riscante decât cele vaginale.
- În cazul relațiilor heterosexuale, femeia este expusă la un risc mai mare, decât partenerul ei în cazul contactelor sexuale cu penetrare anală a penisului. Și celălat partener este expus la risc. Ambii parteneri pot să se infecteze cu HIV de la intrarea în contact cu diferitele secreții ale corpului (sânge, spermă, fluide rectale).
- Relațiile sexuale anale se practică peste tot pe glob, însă în cazul femeilor riscul de infectare este mult mai mare.
Riscurile relațiilor sexuale anale homosexuale:
- comportamentul cu un risc ridicat pentru contractarea HIV-ului sunt realțiile anale în cazul bărbațiilor, dar și în cazul femeilor. Partenerul care este penetrat anal este 13 ori mai probabil să se infecteze cu virusul decât celălalt partener.
Alte riscuri:
- Primirea relațiilor anale este de două ori mai riscant din punct de vedere al contractării virsului decât folosirea acelor utilizate de alte persoane.
- dacă persoana are deja o infecție cu transmitere sexuală are un risc mai mare de infectare cu HIV.
- Relațiile sexuale anale și vaginale cu parteneri multipli cresc șansele contractării HIV-ului.
Simptome
Simptomele HIV-ului variază în funcție de stadiul de infectare. Persoanele după ce s-au infectat cu HIV acestea pot transmite virusul mai departe indiferent de stadiul de infectare. Majoritatea oamenilor infectați vor avea simptome după două – trei luni de la contractarea virusului.
Testare
Există trei tipuri de teste pe piață: anticorpi+antigen, anticorpi, testul NAT (testarea acidului nucleic). Probele pentru testare pentru HIV se iau din sânge și fluide orale, dar și din urină în unele cazuri.
- Prin testul NAT se verifică prezența virusului HIV în sânge. Testul poate determina dacă o persoană are virusul în organism și dacă da atunci în ce măsură. Acest test este cel mai rapid când vine vorba de timpul de realizare a testului și de primirea de rezultate, dar acesta este foarte scump și nu este unul de rutină.
- Testul antigen+anticorpi detectează atât anticorpii cât și antigenele produce de HIV. Anticorpi sunt produși de sistemul imunitar când acesta este expus la HIV.
- Antigenele sunt substanțe străine care activează sistemul imunitar. Dacă ai HIV, un antigen numit p24 este detectat chiar înaintea testului NAT.
Consilierea comprehensivă pre și post testarea este una vitală pentru managementul bolii, educarea despre riscurile de transmitere și pentru a ține sub control boala.
Cine ar trebui să își facă testarea pentru HIV:
- toată lumea de la 13 la 64 de ani;
- bărbați care au relații intime cu bărbații măcar o dată pe an;
- toate persoanele care au folosit droguri injectabile, impărțit ace, siringi ori alt fel de echipament pentru consumul de droguri injectabile;
- toată lumea care a avut relații sexuale cu o persoană diferită de la ultima testare.
Tratament
Cu cât se diagnostică boala mai repede cu atât cresc șansele unei vieții mai lungi și sănătoase. Cu tratament este posibilă recuperarea din infecțiile și bolile asociate SIDE-i și ținerea sub control a bolii. Nu există vaccin pentru a preveni HIV/SIDA și nu există niciun leac pentru vindecarea acestuia. Pentru că nu există vaccin împotriva HIV-ului, prima linie de apărarea o reprezintă identificarea persoanelor seropozitive.
Combinarea terapiei antiretrovirale (ART) este recomandat pentru:
- încetinirea progresului de dezvoltare a bolii;
- scăderea șanselor de transmisie a virusului.
Beneficiile terapiei ART face ca efectele secundare să fie tolerabile. De regulă, echipa multidisciplinară de medici vor ajusta tratamentul în funcție de efectele tratamentului pe organism.
Complicații
După ce HIV se transformă în SIDA acesta produce slăbirea sistemului imunitar, ceea ce facilitează dezvoltarea infecțiilor oportunistice:
- infecții fungice;
- infecții la plămâni;
- tuberculoză;
- boli la nivelul sistemului nervos asociate cu HIV;
- unele tipuri de cancer (lymphome, sarcome, cervical);
Persoanele infectate pot avea diferiți viruși, ceea ce îi face contagioși. Fără tratament persoanele cu SIDA trăiesc aproximativ 3 ani.
În timp, oamenii care trăescu cu HIV fără a fi tratați vor dezvolta alte complicații cum ar fi :
- îmbătrânire accelerată;
- cancer;
- dizabilități cognitive.
HIV și sarcina
Fără ca HIV-ul să fie tratat mamele infectate au un procent de 25% de transmitere a virusului nou-născutului. Testarea și tratarea femeilor însărcinate este vitală pentru a menține sănătatea femeii dar și pentru a scădea șansele de infectare a bebelușului.
Prevenirea HIV-ului
Îngrijește-te pe tine:
- învață despre HIV și celelalte boli cu transmitere sexuală, despre modul de transmitere al acestora;
- învață despre modul în care relațiile romantice pot promova sănătatea sexuală prin evitarea contractării bolilor cu transmitere sexuală prin relații monogame cu un partener neinfectat;
- fi propriul tău avocat. Analizele tale de rutină pot să nu includă testarea pentru bolile cu transmitere sexuală. Fi tu persoana care inițiază discuția despre acestea.
„Abstinența de la toate tipurile de relații intime este singura metodă 100% eficientă pentru prevenire bolilor cu transmitere sexuală.”
Reducerea riscurilor:
Administrarea medicamentului PrEP pentru persoanele cu un risc ridicat de infectare cu virusul HIV. După expunerea la HIV prin relații intime ori prin consumul de substanțe, medicamentul previne formarea permanentă a infecției. Dacă este luat zilnic, consecvent PrEP previne infectarea cu HIV. Studiile arată că prin luarea medicamentului PrEP se scade riscul de infectare cu 99%. În cazul persoanelor care folosesc droguri injectabile probabilitatea infectării scade cu 74%. Dacă PrEP nu e luat consecvent acesta nu este eficient. PrEP protejează doar împotriva HIV-ului, deci prin folosirea prezervativul se evită infectarea cu celelalte boli cu transmitere sexuală.
Pentru scăderea șanselor de infectare se pot:
- folosi prezervative în mod consecvent și corect- poate scădea riscul de transmitere a HIV-ului. Pentru HIV scade șansa de transmitere la sexual vaginal cu 80%, iar în cazul sexului anal cu 70%.
- femeile însărcinate ar trebui testate în primul trimestru și înainte să nască.
- Circumscrierea în cazul bărbațiilor heterosexuale scade probabilitatea infectării cu 60%.
- Urmărește recomandările medicului în privința testării, tratării și consilierii.
Notă specială pentru victimele abuzului sexual: PEP (Post-Exposure Prophylaxis) este un tratament de 28 de zile pentru persoanele care au fost expuse la HIV. Acesta trebuie administrat în primele 72 de ore după expunere pentru a fi eficient.