TRICOMONAS

Trichomonas este o infecție sexuală cauzată de un parazit numit Trichomonas vaginalis. 

Mod de transmitere

Trichomonas poate fi trata prin medicamentatie administrată oral, de cele mai multe cu o singură doză. Însă, cei mai mulți oameni nu își tratează infecția cu trichomonas deoarece nu au nici un simptom al infecției. 

Pentru a evita infectarea, toți parteneri sexuali ar trebui tratați în același timp și înainte de a se angaja în relații sexuale simptomele ambilor parteneri ar trebui să treacă. Oameni ar trebui să se testeze după 3 luni de la vindecarea de Trichomonas să fie sigur că nu s-au reinfectat, în cazul în care apar din nou simptomele este sugerată o testare imediată.

Complicațiile cauzate de Trichomonas

Trichomonas poate cauza boala inflamatorie pelviană (Pelvic Inflammatory Disease) afectând organele reproductive feminine. Inflamația pelviană este cea mai des întâlnită cauză a infertilității la femei, iar prezența infecției în organism crește șansele individului de a se infecta cu HIV. 

Trichomonas și HIV

Ca orice altă infecție cu transmitere sexuală și Trichomonasul crește riscul contractării HIV-ului de la o persoană infectată cu aproximativ două ori. Trichomonas imflamează membrana cu mucus ce ușurează pătrunderea HIV-ului în sânge prin leziunile cauzate de Trichomonas. 

Femeile infectate cu trichomonas sunt mai predispuse cu 50% decât cele fără să se infecteze cu HIV.

Trichomonas și sarcina

Infecția Trichomonas pe termen lung cauzează complicații în timpul sarcinii și când infecția HIV este prezentă în organism. Dacă mama are trichomonas în timpul sarcinii infecția poate fi contractată de bebeluș când acesta este născut. Fătul este predispus la o greutate scăzută la naștere sau la naștere prematură.

Prevenirea tricomonasului

Îngrijește-te pe tine:

  • învață despre bolile cu transmitere sexuală
  • relațiile sănătoase pot promova sănătatea sexuală, cum ar fi evitarea bolilor cu transmitere sexuală prin relații romantice monogame de lungă durată cu un partener neinfectat. 
  • tu poți fi cel mai bun avocat al sănătății tale. Testele tale de rutină anuale poate nu includ testarea pentru bolile cu transmitere sexuală. Inițiază conversația cu medicul tău de familie și discută despre activitatea ta sexuală pentru a primi tratamentul necesar în cazul unei infectări. 

Reducerea riscurilor:

  • folosirea consecventă și corectă a prezervativului scade riscul contractării Trichomonasului cu 59%. Chiar dacă prezervativul oferă o oarecare protecție, acesta depinde foarte mult de folosirea lui consecventă și corectă în timpul fiecărui act sexual. 
  • Urmarea indicațiilor și tratamentului pentru infectare. Acesta ar trebui să inclusă tratarea fiecărui partener seuxal. Urmărește recomandările medicului legat de testare, tratament și consiliere legată de posibilele riscuri ale relațiilor intime. 
Parazitul tricomonas la microscop